Промо Майже електрокар: тест-драйв незвичного Nissan Qashqai e-Power

Чому «майже»? Є декілька технічних нюансів. Але, незважаючи на них, цей автомобіль дійсно нагадує електрокар, який не треба заряджати від розетки.
Майже електрокар: тест-драйв незвичного Nissan Qashqai e-Power
Nissan

Яскравий, монументальний, беззаперечно стильний та сучасний. Можете добавити ще декілька епітетів за власним смаком, але скільки б не добавляли, при особистому знайомстві з цим автомобілем знайдете ще парочку. Бо в реальності він виглядає навіть краще, ніж на фото. 

Отже, це український дебют найбільш досконалого Qashqai усіх часів. Таке почесне звання виправдовує та сама приставка e-Power до назви моделі – то ж давайте розберемося, що саме вона означає.

Хто що крутить

Можливо, маркетологи Nissan мають більш влучне тлумачення, але я б переклав e-Power дуже близько до суті англійської назви, тобто сила електричного струму. І сила ця є настільки наочною, що язик не повертається назвати Nissan Qashqai e-Power звичайним гібридом. Скоріше, це гібрид гібрида та електрокара, бо хоча цей автомобіль має ДВЗ, останній не бере безпосередньої участі у обертанні коліс. Бензиновий мотор використовується виключно у якості генератора, а електричний струм, який він виробляє, подається до батареї та електромотора, який вже безпосередньо й обертає колеса. Nissan не перший придумав цю схему, але Qashqai e-Power – перший Qashqai, що користає з неї. 

Nissan
Nissan

На відміну від більшості звичайних гібридів, цей кросовер не має звичної трансмісії у вигляді автомата чи варіатора – йому цілком вистачає редуктора, як в електрокара. Це найпростіший, а тому найбільш стійкий до поломок аналог трансмісії, який можна собі уявити. Тобто, вже на старті маємо важливу перевагу цієї моделі в очах людей, що особливо прискіпливо ставляться до надійності. Чесно кажучи, поділяю такий погляд на речі.

Але є один нюанс: Nissan Qashqai e-Power – тільки передньопривідний. Ви можете, як забажаєте, придбати м’який гібрид Qashqai MHEV з переднім або повним приводом, але Qashqai e-Power – тільки 2WD. Але Qashqai MHEV, у свою чергу, не має такого просунутого бензинового двигуна, як Qashqai e-Power. Та й будь-які інші кросовери теж.

Nissan
Nissan

Все змінюється

Бо під капотом працює силовий агрегат 1,5 VС-Тurbo. І це – справжнє маленьке диво. Маленьке, бо у Nissan є ще й велике таке ж: дволитровий двигун із чотирма циліндрами.

А тут маємо лише три циліндри та, відповідно, трошки менший об’єм – 1,5 л. Але цей двигун також вміє змінювати свій робочий об’єм (буквально на декілька кубиків, але все ж!) та ступінь стискання – від 8:1 до 14:1.

Nissan
Nissan

Чи важливо це для мотора, який лише грає роль генератора? Ще пак! Бо саме здатність моментально збільшувати оберти й ситніше «годувати»  електродвигун забезпечує ну дуже швидку реакцію на акселератор навіть у режимі Eco, а якщо перемикаєтеся у Sport, то реакція взагалі стає блискавичною. 7,9 секунд до сотні – це насправді швидко. До того ж перемикання коробки не заважають насолоджуватися динамікою, бо коробки – пам’ятаєте? – тут взагалі нема.

Без напруження

Хоча навряд режим Sport стане вашим улюбленим. Радше ви будете їздити в Eco, що я здебільшого й робив під час тест-драйву. По-перше, як вже згадувалося вище, навіть у цьому режимі маємо вельми пристойну реакцію на акселератор. Як натиснув – так й поїхав, без всякої гуми під педалью. По-друге, основне завдання гібрида, як на мене – це економити паливо, і саме в режимі Eco простіше за все вийти на паспортну цифру у 5,2 л по місту (до речі, на трасі паспорт обіцяє майже те ж саме, тобто 5,1 л/100 км).

Nissan
Nissan

Занадто розумний

Щоб зрозуміти, як це воно – тримати у ріках Nissan Qashqai e-Power, слід пам’ятати, що для розгону використовується енергія не тільки ДВЗ, але й батареї. Електрони з цих двох джерел електромотор міксує на власний розсуд, кожен раз складаючи найбільш вигідну з його точки зору пропорцію. То ж не дивуйтеся, якщо оберти та й, власне, звук роботи бензинового двигуна час від часу буде дещо не співпадати із положенням педалі газу.

Її помірне натискання ДВЗ взагалі може проігнорувати: якщо батарея заряджена достатньо, Nissan Qashqai e-Power буде рухатися на суцільний електротязі, тобто стане справжнім електрокаром. Ненадовго, бо батарея тут лише на 2,1 кВт*г. Але ж мені вдалося проїхати без допомоги ДВЗ майже три кілометри, а це дещо кращий результат, ніж, наприклад, у звичайних гібридів Toyota.   

Nissan
Nissan

Чи дошкуляє таке свавілля бензинового движка? Зовсім ні. Він феноменально тихо, особливо як для трьох циліндрів, вмикається та вимикається. Не чутно та й не відчутно, від слова «зовсім».

Сміливий крок

Щодо цін та оснащення є важливий нюанс. Nissan Qashqai e-Power, з огляду на свою досконалість, цілком логічно ігнорує базову комплектацію Visia та наступну за нею Acenta, в який можна придбати усі інші передньопривідні Qashqai, та починається одразу з середньої N-Connecta (1 528 900 грн станом на кінець березня). Вона серед іншого передбачає диски на 18 дюймів, цифрову панель приладів 12,3’’, систему кругового огляду та сенсорний дисплей 12,3’’ – досить гарний, із красивим оформленням та достатньою кількістю пікселів, щоб легко користуватися тією самою системою кругового огляду. Можна причепитися лише до швидкості реакції дисплею, яка здається трошки сповільненою (особливо коли перегортаєш сторінки його меню), але не настільки, щоб насправді дратувати.   

Nissan
Nissan

Наступний рівень – комплектація Tekna за 1 635 730 грн, що додає адаптивне дальнє світло, проекційний дисплей 10,8’’ та навіть панорамний скляний дах. Ну, а у нас вже Tekna+ (1 752 340 грн), що має ще й здоблення з якісної шкіри та функцію масажу у спинках передніх крісел – до речі, дуже ефективного. Є ще преміальна аудіосистема від Bose та диски на 19’’.

Й на таких великих колесах цей кросовер м’яко й тихо пливе навіть по бруківці – підвіска (МакФерсон спереду та багатоважільна – ззаду) комфортна, звукоізоляція доволі просторого салону (колісна база – 2665 мм) зовсім непогана. 

Nissan
Nissan

А ще мені сподобалося, як адекватно реагує на дорожню ситуацію адаптивний круіз-контроль – помітно, що над налаштуванням допоміжної електроніки цього авто добряче попрацювали.  

То ж якщо вас дійсно вразила ширина кроку, який зробив Nissan Qashqai e-Power у бік преміум-сегменту, можу трошки заспокоїти: на щастя, це стосується не лише прайса. Вийшло хоч і не дешево, але солідно. Їде та відчувається цей Qashqai справді по багатому. Поєднання комфорту та оснащення, динаміки та економії, що його пропонує цей автомобіль, насправді дуже тішить. Може, він й не задовільнить економного покупця, але от вибагливого – легко.

Nissan
Nissan

Тест проводив Микола Захаренков сайт uzr.com.ua для bigmir.net


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK